Kategorije
Vijesti

Projekt NATURALLY prezentiran studentima međunarodnog studija Biotehnologije

Projekt NATURALLY predstavljen je danas studentima Međunarodnog studija Bioindustrijskih  tehnika, u sklopu kolegija Profesionalni projekt. Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) i Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF) uključeni su u zajednički diplomski studij Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Orléans (Francuska) od 2009. godine. Program je dostupan studentima Molekularne biotehnologije PBF-a i studentima Molekularne biologije PMF-a, Sveučilišta u Zagrebu. Ove smo godine prezentirali projekt studentima kako bi im predstavili primijenjena istraživanja u području biotehnologije na području Hrvatske.

Kategorije
Vijesti

Objavljen prvi znanstveni rad na projektu!

Zanimaju li vas alternativni načini detekcije i praćenja širenja invazivnih vrsta? Želite li znati kako se dronovi koriste u tu svrhu? Više o tome napisali smo u našem prvom radu nastalom kao rezultat projekta. Pregledni rad autorica Barbare Sladonja i Danijele Damijanić je naslovljen Remote Sensing in Invasive Species Detection and Monitoring i prikazuje različite metode istraživanja iz zraka i invazivne vrste na kojima se one ispituju. 

Treba li posebno naglašavati da je ideja za rad nastala na terenu, prilikom prikupljanja uzoraka, na („radnoj“) temperaturi blizu 40 °C? Ponekad se, zaključujemo, naprosto treba zagrijati za istraživanje 😉

Cijeli rad dostupan je na poveznici https://juniperpublishers.com/ijesnr/IJESNR.MS.ID.556255.php

Kategorije
Vijesti

Obavljeno je preliminarno HPLC kemijsko profiliranje i frakcioniranje

U laboratoriju PMF-a, naša suradnica dr.sc. Ivana Šola i poslijedoktorandica dr.sc. Ida Linić, provele su prvo preliminarno HPLC kemijsko profiliranje i frakcioniranje ekstrakata i frakcija invazivnih biljnih vrsta: bagrema, čičoke, pajasena i kanadske zlatošipke.

Rezultati su već sada obećavajući i jedva čekamo daljnje analize!

Kategorije
Vijesti

Prikupljanje kanadske zlatošipke

Solidago canadensis L. (kanadska zlatošipka) jedna je od vrsta koje istražujemo u projektu.
Sada je u optimalnoj fazi za uzorkovanje pa smo nastavili s terenskim radom. Već smo uhodana ekipa i uz pomoć našeg botaničara Slavka Brane, sve ide brzo i lako. Mi smo dobri
učenici, no mislimo da je tajna u tome što Slavko poznaje svaku biljku u Istri ponaosob 😉

Kategorije
Vijesti

Sad nas u institutskom timu ima četiri! Dobro došla Mirela!

Mirela Uzelac novi je član našeg projektnog tima. Od 1. rujna
zaposlena je kao doktorand na projektu.
Mirela će sudjelovati u svim aktivnostima na projektu, s
fokusom na određivanje biološke aktivnosti ekstrakata i frakcija
četiriju stranih invazivnih biljnih vrsta koje proučavamo u
projektu.
Dobro nam došla Mirela!

Kategorije
Vijesti

Ispričali smo istraživačku priču

Priča započinje u 18. st. kada je pajasen (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) uvezen u Europu kao ukrasno stablo. Par stoljeća kasnije, zapitali smo se: Kako kontrolirati širenje pajasena, jedne od najinvazivnijih biljnih vrsta današnjice? Invazivne vrste postaju predmet našega interesa i misao vodilja naših istraživanja polako se oblikuje: „Kada već ne možemo kontrolirati invazivne vrste, pokušajmo ih upotrijebiti u korisne svrhe!” I baš ovdje započinje naša „projektna” NATURALLY priča.

Pozivamo sve da cijelu priču pročitate na web stranici Hrvatske zaklade za znanost na linku!

Kategorije
Vijesti

Uzorkovanje pajasena

Na redu je uzorkovanje druge od ukupno četiri invazivne biljne vrste koje su predmet istraživanja projekta. Naš savjetnik, botaničar Istarskog botaničkog društva rekao je sljedeće: „Pajasen (Ailanthus altissima) je baš u pravoj fazi životnoga ciklusa za naše potrebe!“ Zaključili smo stoga – nema vremena za gubljenje! Unatoč vrućem ljetnjem danu obišli smo više lokacija u centralnoj, istočnoj i sjevernoj Istri, a slijedi nam i obilazak južne i zapadne Istre. Jer, vjerovali ili ne, najučinkovitiji smo na radnoj temperaturi iznad 30 °C ☺

Kategorije
Vijesti

Instalacija rotavapora

Instalirali smo i drugi dio opreme predviđene projektom. Rotavapor je pušten u rad, izvršena je kontrola kvalitete i obuka korisnika. Posebno nas veseli što više koristiti novu opremu. Zato je ranije instalirani mlin već u punom pogonu!

Kategorije
Vijesti

Započelo je prikupljanje uzoraka na terenu

Uzorkovanje je polazište svih analiza koje slijede. Uzorke treba dobro odabrati, prikupiti i pripremiti. S tim smo ciljem razradili protokole i krenuli na terene. Prikupljamo uzorke lista i cvata bagrema s nekoliko lokacija u Istri, sušimo ih na zraku, zaklonjene od svjetla te pripremamo i skladištimo do planiranih analiza.

Kategorije
Vijesti

Instalacija opreme

Danas je u laboratoriju instaliran prvi dio opreme čija je nabava predviđena budžetom projekta. Instaliran je i testiran mlin za pripremu uzoraka biljnog materijala.  Bliži se vrijeme uzorkovanja te će i mlin uskoro biti u intenzivnoj uporabi!