Sudjelovale smo u manifestaciji Znanost u prolazu

U subotu 15.10.2022. naše mlade znanstvenice Mirela Uzelac i Danijela Damijanić sudjelovale su u manifestaciji Znanost u prolazu. Manifestacija u organizaciji udruge Penkala koja ima za cilj promociju žena znanstvenica održala se na živanom Korzu u Rijeci.

Tema izlaganja bila je prezentacija aktivnosti na projektu Naturally, edukacija građana o invazivnim vrstama, citizen science kampanjama a bilo je riječ i o monitoringu i iskustvima terenskog rada.

Građani su tako mogli naučiti prepoznati invazivne biljne vrste pajasen, bagrem, čičoku i kanadsku zlatošipku. Razgovaralo se o tome čine li te vrste samo štetu ili mogu biti i korisne u obliku lijekova, ukrasa, bioherbicida.

Drago nam je što svoje znanje možemo podijeliti a pri tome se i dobro zabaviti. Jedva čekamo sljedeću priliku!

Studentska praksa u Genetičkom laboratoriju

Tijekom srpnja, studentica Molekularne biologije PMF-a u Zagrebu, Miheala Šimunić i student smjera Biologije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvoje Korovljević odradili su studentsku praksu.

Studenti su tijekom dva tjedna naučili osnove u korištenju laboratorijske opreme (rukovati analitičkom vagom, mlinom, pipetama, vortexom, digestorom), odradili nekoliko analiza na PCR-u, naučili kako funkcionira elektroforeza te očitavati rezultate.

Osim toga, u sklopu projekta NATURALLY (IP-2020-02-6899), izradili su mikroskopske preparata žlijezdi pajasena (A. altissima) koje su nakon toga bojali osnovnim bojama te promatrali na lupi i fluorescentnom mikroskopu Axioscope 5.

Objavljen novi rad – Korištenje drona u monitoringu invazivnih vrsta

U sklopu terenskog rada na projektu NATURALLY izvršili smo inventarizaciju dviju vrsta koje su predmet istraživanja projekta – čičoke Helianthus tuberosus i kanadske zlatošipke Solidago
canadensis
, na obalnom području rijeke Mirne. Usporedili smo klasičnu metodu kartiranja s metodom pomoću drona te razvili protokol optimalan za uvjete našeg terena.

Znanstveni rad na ovu temu naslovljen „Development of drone-based methodology for inventory and monitoring invasive plants along river banks in Croatia“ objavljen je u znanstvenom časopisu posvećenom biološkim invazijama i njihovom upravljanju „Management of Biological Invasions“ (Q2; IF: 2,282). Rad ima, osim znanstvenog aspekta, funkciju pridonijeti praktičnom upravljanju invazivnim vrstama.

U Ljubljani obavljene LC-MS analize na eksktratima i frakcijama invazivnih vrsta

U laboratoriju Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, naša suradnica dr.sc. Maja Mikulič Petkovšek i doktorandica Mirela Uzelac izradile su nove ekstrakte i frakcije invazivnih biljnih vrsta: bagrema, čičoke, pajasena i kanadske zlatošipke.

Dobiveni ekstrakti i frakcije analizirani su LC-MS metodama kako bi saznali od kojih se točno spojeva sastoje ekstrakti od svake vrste.

Nakon analiza obavljena je integracija i analiza dobivenih podataka nakon čega nam slijedi statistička obrada. Pikova je bilo puno što znači da su naše invazivke bogate sekundardnim metabolitima!

Studentica Lucija sa Sveučilišta u Edinburghu odradila stručnu praksu

U sklopu projekta NATURALLY (IP-2020-02-6899), studentica prve godine smjera Biological Sciences sa Sveučilišta u Edinburghu, Lucija Burić, odradila je stručnu praksu.

Tijekom svibnja, Lucija je spektrofotometrijskim metodama određivala antioksidacijski kapacitet cvjetova stranih invazivnih biljnih vrsta R. pseudoacacia, A. altissima, S. canadensis i H. tuberosus.

Stručni praksu, Lucija je odradila u laboratoriju Istarskog veleučilišta, u Centru za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS.

Kategorije
Vijesti Vijesti Vijesti Vijesti Vijesti Vijesti Vijesti Vijesti Vijesti Vijesti

Kada se kreativnost spoji s znanošću – nastane Izložba

Tijekom četvrtog Hrvatskog mikroskopijskog kongresa (18.-20.05.2022.) u Poreču, održana je Izložba “Od sitnozora do modernih mikroskopa”.

Izložba je nastala pod krovom Hrvatskog mikroskopijskog društva a autorice su dr.sc. Danijela Poljuha, Mirela Uzelac, mag.oecol te dr.sc. Vida Strasser.

Koncept izložbe obuhvaćo je šest cjelina u kojima se kronološki i tematski obrađivao razvoj mikroskopije u Hrvatskoj, kroz priče
o mikroskopima i ljudima, ispričane fotografijom i pisanom riječi.

Cijelu izložbu možete pogledati na linku.

Rezultati projekta NATURALLY prezentirani na kongresu

U sklopu 4. Hrvatskog mikroskopijskog kongresa koji se održao u Poreču od 18. do 20.05.2022. prezentirana je edukacijska dimenzija projekta NATURALLY.

Naime, na kongresu je Mirela Uzelac, mag. oecol, predstavila poster pod nazivom “A new approach to teaching about invasive species using a pocket paper microscope Foldscope“.

Na posteru je predstavljena metoda edukacije mladih o invazivnim biljnim vrstama koristeći papirnati mikroskop Foldscope.

Poster je dostupan na poveznici.

Sudjelovali smo na sedmom Kongresu UNESCO Unitwin u Portorožu

Poznato je da su invazivne vrste štetne za bioraznolikost, a neke i za zdravlje ljudi, ali jeste li znali da invazivne vrste uništavaju i kulturnu baštinu?

Upravo je to bila jedna od tema na 7. Kongresu UNESCO Unitwin koji se ove godine održao 16. i 17. svibnja u Portorožu. U sklopu projekta NATURALLY, dr.sc. Barbara Sladonja održala je predavanje o riziku koji invazivne vrste predstavljaju za vrijednu kulturnu baštinu.

Kao primjer izdvojen je pajasen koji je primjećen u velikom broju na nekoliko vrijednih kulturnih objekata u Istri. Njegov utjecaj na arheološke objekte je uglavnom mehanički u vidu razaranja objekta snažnim korijenjem. Nadalje, izlučuje sekundarne metabolite zbog kojih dolazi do kemijskog trošenja podloge. Pajasen je vrlo prilagodljiva vrsta te se brzo širi i njegove se sjemenke mogu rasprostraniti i uspostaviti populaciju na velikim visinama i neobičnim mjestima.

Više o invazivnim vrstama i pajasenu pročitajte na web stranicama Centra za invazivne vrste.

Doktorandica Mirela sudjelovala na 6. Simpoziju studenata doktoranada PMF-a

U Zagrebu se od 23. do 24. travnja održao šesti po redu Simpozij studenata doktoranada Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Na simpoziju je doktoradnica Mirela, mag. oecol., prezentirala rezultate kemijske karakterizacije ekstrakata biljnih invazivnih vrsta.

Poster je odabran kao jedan od pet najboljih postera kojeg je ocjenjivala stručna komisija, a dostupan je na poveznici.

Održano plenarno predavanje na 6. Globalnom kongresu o biljnoj biologiji i biotehnologiji

Voditeljica projekta, dr. sc. Danijela Poljuha održala je plenarno predavanje na temu Strane invazivne vrste kao izvor hrane i fitofarmaceutika.

Na predavanju su predstavljeni prvi preliminarni rezultati analiza antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata četriju invazivnih biljnih vrsta te rezultati dobiveni RP-HPLC profiliranjem.

Također, predstavljene su vrste H. tuberosus i R. pseudoacacia kao vrijedni izvor sirovine koje se mogu koristiti u prehrani.