Kategorije
Vijesti

Sretni i veseli blagdani!

Sretan Božić i sve najbolje u novoj 2022. godini žele vam Danijela, Mirela, Danijela, Ida i Barbara!

Kategorije
Vijesti

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) prati naš rad i promovira rezultate

Razveselila nas je vijest da HRZZ pažljivo prati aktivnosti na svojim projektima i da ih voli promovirati.
Naš se projekt (i nasmijani članovi projektnog tima) našao i u njihovoj reportaži o 4. Hrvatskom simpoziju o invazivnim vrstama održanom u Zagrebu.
Cijelu reportažu potražite na stranicama Zaklade:
https://hrzz.hr/zakladini-projekti-na-4-hrvatskom-simpoziju-o-invazivnim-vrstama/

Kategorije
Vijesti

Sudjelovali smo na 4. Hrvatskom simpoziju o invazivnim vrstama

Na  4. Hrvatskom simpoziju o invazivnim vrstama održanom u Zagrebu 29.-30. 11. 2021. sudjelovele su članice projektnog tima iz Instituta, dr. sc. Barbara Sladonja, dr. sc. Ida Linić, Mirela Uzelac, mag. oecol. i dr. sc. Danijela Poljuha.

Usmenu prezentaciju pod naslovom INVASIVE ALIEN PLANT SPECIES IN CROATIA AS NEW ECOSYSTEM SERVICES PROVIDERS  održala je Danijela Poljuha, a tim je predstavio i rezultate provedenih terenskih analiza posterom naslovljenim AERIAL MAPPING OF FLOWERING JERUSALEM ARTICHOKE: A COMPARISON OF TWO METHODS

Sažeci izlaganja dostupni su na poveznici.

Kategorije
Vijesti

Projekt i prvi rezultati prezentirani na Mini simpoziju Hrvatskog društva za biljnu biologiju

Ovih je dana naš mali tim intenzivno radio na dovršetku analiza, obradi podataka i pripremi prvih prezentacija projektnih rezultata.

Na Mini simpoziju Hrvatskog  društva za biljnu biologiju dr. sc. Danijela Poljuha prezentirala je projekt NATURALLY u sekciji namijenjenoj prezentaciji aktualnih projekata, a prve rezultate kemijske karakterizacije ekstrakata biljnih invazivnih vrsta predstavile su poslijedoktorandica dr. sc. Ida Linić i doktorandica Mirela Uzelac, mag. oecol. s dva posterska izlaganja. 

Posteri su dostupni na poveznici.

Kategorije
Vijesti

Projekt NATURALLY prezentiran studentima međunarodnog studija Biotehnologije

Projekt NATURALLY predstavljen je danas studentima Međunarodnog studija Bioindustrijskih  tehnika, u sklopu kolegija Profesionalni projekt. Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) i Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF) uključeni su u zajednički diplomski studij Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Orléans (Francuska) od 2009. godine. Program je dostupan studentima Molekularne biotehnologije PBF-a i studentima Molekularne biologije PMF-a, Sveučilišta u Zagrebu. Ove smo godine prezentirali projekt studentima kako bi im predstavili primijenjena istraživanja u području biotehnologije na području Hrvatske.

Kategorije
Vijesti

Objavljen prvi znanstveni rad na projektu!

Zanimaju li vas alternativni načini detekcije i praćenja širenja invazivnih vrsta? Želite li znati kako se dronovi koriste u tu svrhu? Više o tome napisali smo u našem prvom radu nastalom kao rezultat projekta. Pregledni rad autorica Barbare Sladonja i Danijele Damijanić je naslovljen Remote Sensing in Invasive Species Detection and Monitoring i prikazuje različite metode istraživanja iz zraka i invazivne vrste na kojima se one ispituju. 

Treba li posebno naglašavati da je ideja za rad nastala na terenu, prilikom prikupljanja uzoraka, na („radnoj“) temperaturi blizu 40 °C? Ponekad se, zaključujemo, naprosto treba zagrijati za istraživanje 😉

Cijeli rad dostupan je na poveznici https://juniperpublishers.com/ijesnr/IJESNR.MS.ID.556255.php

Kategorije
Vijesti

Obavljeno je preliminarno HPLC kemijsko profiliranje i frakcioniranje

U laboratoriju PMF-a, naša suradnica dr.sc. Ivana Šola i poslijedoktorandica dr.sc. Ida Linić, provele su prvo preliminarno HPLC kemijsko profiliranje i frakcioniranje ekstrakata i frakcija invazivnih biljnih vrsta: bagrema, čičoke, pajasena i kanadske zlatošipke.

Rezultati su već sada obećavajući i jedva čekamo daljnje analize!

Kategorije
Vijesti

Prikupljanje kanadske zlatošipke

Solidago canadensis L. (kanadska zlatošipka) jedna je od vrsta koje istražujemo u projektu.
Sada je u optimalnoj fazi za uzorkovanje pa smo nastavili s terenskim radom. Već smo uhodana ekipa i uz pomoć našeg botaničara Slavka Brane, sve ide brzo i lako. Mi smo dobri
učenici, no mislimo da je tajna u tome što Slavko poznaje svaku biljku u Istri ponaosob 😉

Kategorije
Vijesti

Sad nas u institutskom timu ima četiri! Dobro došla Mirela!

Mirela Uzelac novi je član našeg projektnog tima. Od 1. rujna
zaposlena je kao doktorand na projektu.
Mirela će sudjelovati u svim aktivnostima na projektu, s
fokusom na određivanje biološke aktivnosti ekstrakata i frakcija
četiriju stranih invazivnih biljnih vrsta koje proučavamo u
projektu.
Dobro nam došla Mirela!

Kategorije
Vijesti

Ispričali smo istraživačku priču

Priča započinje u 18. st. kada je pajasen (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle) uvezen u Europu kao ukrasno stablo. Par stoljeća kasnije, zapitali smo se: Kako kontrolirati širenje pajasena, jedne od najinvazivnijih biljnih vrsta današnjice? Invazivne vrste postaju predmet našega interesa i misao vodilja naših istraživanja polako se oblikuje: „Kada već ne možemo kontrolirati invazivne vrste, pokušajmo ih upotrijebiti u korisne svrhe!” I baš ovdje započinje naša „projektna” NATURALLY priča.

Pozivamo sve da cijelu priču pročitate na web stranici Hrvatske zaklade za znanost na linku!