Kategorije
Uncategorized @hr Uncategorized @hr

PROMOCIJA PROJEKTA NA OVOGODIŠNJEM CAPYCONU

CapyCON 2025: Putovanje kroz igru, maske i zajedništvo

U Poreču se u subotu, 11. listopada 2025. od 10 do 20 sati u prostoru Osnovne škole Finida održava se CapyCON25, drugo izdanje porečke konvencije posvećene kvaliteti slobodnog vremena.

U sklopu ove konvencije bit će organizirane društvene igre, radionice, predavanja i bogat zabavni program. Uz brojne izlagače i mi ćemo predstaviti naše projekte posvećene invazivnim vrstama.

Posjetite nas na štandu, posvećenom sljedećim temama: “Invazivne vrste kao lijek i hrana”, “Medonosne invazivne biljne vrste”, “Invazivni stršljeni”, “Invazivci pod mikroskopom”.

Od 12:30 – 13:30h, Pripremili smo za vas i radionicu “Maskirani gosti bez pozivnice” osmišljenu za djecu mlađeg uzrasta, s ciljem da im se na zabavan i razumljiv način približi tema invazivnih vrsta. Kroz razgovor i interaktivne primjere djeca će saznati što su invazivne vrste, na koji način se „maskiraju“ i prilagođavaju svom novom okolišu te kako utječu na domaće, autohtone vrste. Nakon uvodnog dijela slijedi kreativni dio u kojem će djeca crtati neku od izmišljenih invazivnih vrsta.

Objavili smo novi rad u časopisu Antioxidants (WoS, Q1, IF 6.6)

Veselimo se što možemo podijeliti s vama sretnu vijest – objavu novog rada u časopisu Antioxidants.  U ovom radu, istraživali smo fenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost ekstrakata listova i cvjetova dviju invazivnih vrsta – pajasena (Ailanthus altissima) i čičoke (Helianthus tuberosus), prikupljenih u Istri. Primjenom LC-DAD-MS metoda i antioksidacijskih testova (ABTS, DPPH, FRAP), izradili smo fenolni profil ekstrakata lista I cvijeta ovih vrsta. U našim smo ekstraktima dokazali visoke koncentracije flavonoida, fenolnih kiselina i elagitanina, uz snažne korelacije (r > 0,9) između fenolnog sadržaja i antioksidacijskog kapaciteta. Među najznačajnijim rezultatima su koncentracija izomera veskalagina do 94 mg/g u listovima pajasena i 5-kafeoilkininske kiselina do 25 mg/g u listovima čičoke. Ovi rezultati ukazuju na neiskorišteni potencijal invazivnih biljaka kao izvora prirodnih antioksidansa za funkcionalnu hranu i fitofarmaceutski razvoj.